top of page

CASA NA MATA 
 Praia de Pipa.RN. Brazil 2017 - 2023

 

DJI_0806_W2 copy.jpg

  Casa Na Mata is a project in which the domestic space and wild nature its intentionally dissolved in order to remain hidden and invisible.

  Casa Na Mata é um projeto em que o espaço doméstico e a natureza selvagem são intencionalmente dissolvidos para permanecerem ocultos e invisíveis.

image00023_W2 copy.jpg

  Located in a forest area with a high density of Mata Atlantica, the house volume it’s the result of the ecological intention of generating a footprint by occupying the vacant tree areas of the plot with a result of a “U” shape around a tropical central courtyard with trees.

  Localizada em uma área florestal com alta densidade de Mata Atlântica, o volume da casa é o resultado da intenção ecológica de gerar uma pegada ocupando as áreas arbóreas vazias do terreno, resultando uma forma em “U” em torno de um pátio central com árvores.

DJI_0848_W copy.jpg

  Due to the high density of trees, the distance from the sea, and the necessary sustainable approach, we decided to locate the main part of the house (the master bedroom, living room, and kitchen) on the first floor of the house and a smaller and ground floor with server spaces and two guest bedrooms around a tree-courtyard with a small pool and a permeable floor made with ceramic cobogos.

  Devido à alta densidade de árvores, à distância do mar e à necessária abordagem sustentável, decidimos localizar a parte principal da casa (quarto principal, sala e cozinha) no primeiro andar da casa, sendo o térreo um área menor com os espaços servidores e dois dormitórios de hóspedes em torno de um pátio arborizado de um piso permeável de cobogós cerâmicos e uma pequena piscina.

008_REP-1_150515_EP-II5.jpg
008_CI_005_opt3.jpg

  The client, a couple who lives part of the year in the Amazonia, loved the idea of living hidden in the forest, surrounded and protected by trees from the strong sun.

  Nature is used as a strong passive element by filtering the light with their branches.

  The main diaphanous spaces of the first floor are opened by sliding doors to balconies to the forest,  from where you can see without being seen.

  The programmatic distribution allows each housing floor to be used as two independent entities.

  O cliente, um casal que mora parte do ano na Amazônia, adorou a ideia de morar escondido na floresta, rodeado de árvores e protegido do  forte Sol.

  A natureza é usada no projeto como um forte elemento passivo, filtrando a luz com os galhos.

  Os principais espaços diáfanos do primeiro andar abrem-se para terraços de onde se pode olhar sem ser visto.

 

 A distribuição programática permite que cada piso habitacional seja utilizado como duas entidades independentes.

DJI_0854_w copy.jpg

  Due to the limited budget for construction, the project  is built with economic materials from inner areas, which sometimes are used or reinvented such as the tree-windows, bamboo ceilings, ceramic flooring, metal lattice…

WIX_1.jpg

  Devido ao orçamento limitado são utilizados/reinventados materiais econômicos de áreas próximas, como janelas -árvores, forros de bambu, pisos de cobogos, treliças metálicas…

DJI_0851_W copy.jpg
IMG_034512 copy_W2.jpg
DJI_0830_W copy.jpg
image00026_W2 copy.jpg
DJI_0788_W2 copy.jpg
DJI_0771_W2 copy.jpg
DJI_0786_W2 copy.jpg
008_REP-2_150917_facade_report-translate6.jpg
008_REP-2_150917_facade_report-translate7.jpg
WIX.jpg
IMG_034674 copy 2.jpg
IMG_034642 copy_W2.jpg
IMG_034634 copy_W2.jpg
IMG_034590 copy_W2.jpg
IMG_034726 copy 2.jpg
IMG_034600 copy.jpg
IMG_034723 copy 2.jpg
IMG_1127.JPG
008_REP-2_150708_Anteprojeto-I3.jpg
008_REP-2_150708_Anteprojeto-I2.jpg
008_MO_1510_004.jpg
008_MO_1510_025.jpg
DJI_0805_W2 copy.jpg

TEAM: Daniel Florez + Mariana Vilela

GENERAL CONTRACTOR: Roberto Antunes

YEAR:2017

LOCALIZATION: Praia de Pipa, Rio Grande do Norte, Brasil

026_MO_2006_014_FACADA_OESTE2.jpg
bottom of page